European Kendama Championships 2022

Dit artikel wordt constant geüpdated met de nieuwste informatie zodra deze beschikbaar is. Hier vindt je alle updates:

 Datum Aanpassing
06/06/2022 Aangekondigde spelers via Instagram
Planning
Prijzen
27/06/22 Update: Nieuwe informatie (lees hieronder)

Update: Nieuwe informatie

Naast deze guide is er een hoop informatie bij gekomen over het evenement. We hebben helaas geen tijd meer voor het evenement om dit artikel volledig bij te werken met alle nieuwste info. Daarom is het belangrijk dat je de officiële EKC Instagram en Discord zorgvuldig doorleest. Deze vind je hier:

Officiële Event Discord Server

Officiële Event Instagram Pagina


EKC Guide: Alles wat je weten moet

Het is een prachtige zomerse dag. Buiten zijn mensen aan het praten en Kendama aan het spelen.

Van binnen horen we een aankondiging “FREESTYLE FINALS ARE ABOUT TO START”.

 

Als ik naar binnen loop moeten mijn ogen wennen aan het licht. Het is vol met mensen die Kendama's om hun nek dragen, ze proberen een snelle truc te doen terwijl ze zich verzamelen rond het podium. Het publiek gaat los als de MC de finalisten aankondigd het podium op te komen.

Hij draait de ken om te kiezen welke finalist zal beginnen. De ken wijst naar links."PLAYER READY..? JUDGES READY..? CROWD READY..? 45 SECONDS ON THE CLOCK IN 3... 2... 1..."

Ik voel een rilling door mijn lichaam gaan en kippenvel op mijn huid. Welke vette Kendama tricks zullen we te zien krijgen in de komende minuten..? Wie zal de titel bemachigen van het EKC 2022..?

 


 

We hopen dat je net zo enthousiast bent als wij voor de Europese Kendama Kampioenschappen die plaatsvinden op 1 en 2 (vrijdag en zaterdag) juli 2022! Spelers van over de hele wereld reizen naar Leiden om deel te nemen en te genieten van het grootste Europese Kendama-evenement. Wil jij alles weten over dit evenement? In dit uitgebreide artikel zullen we alles wat jij moet weten op een rijtje zetten, zodat je voorbereid bent in de aanloop naar dit evenement!1. Belangrijke EKC-dingen eerst

Voordat we je over alle details gaan informeren, willen we je meteen enkele belangrijke dingen vertellen:

1a. Accommodatie

Als je van plan bent te komen, is een slaapplek het eerste waar je voor moet zorgen. Hier is veel vraag naar en je hebt de meeste kans op een optimale slaapplek als je hier zo snel mogelijk voor zorgt. Ga voor meer informatie naar "Hoe regel je jouw verblijf?"

 

1b. Het evenement steunen en bijdragen

Er zijn tal van manieren om het evenement te steunen. Lees er alles over in de "Hoe kan ik steunen en bijdragen?" sectie.

 

2. Wat

2a. Wat is EKC?

EKC is het grootste Europese Kendama-evenement: de European Kendama Championships, dit jaar met 1000€ prijzengeld. Het is de Europese tegenhanger van evenementen als NAKO (North American Kendama Open) of BATB (Battle at the Border). Een evenement dat mensen uit meerdere continenten aantrekt, de beste spelers laat strijden en een enorme waarde heeft voor de Kendama-community. Het is een plek om oude vrienden en nieuwe gelijkgestemde individuen te ontmoeten.

Op de EKC komen Kendama-spelers samen om een goede tijd te beleven en deel te nemen aan wedstrijden, zoals een speedladder voor beginners en gevorderden, en Open & Freestyle voor zowel gevorderden als pro's. De Europees kampioen wordt gekroond voor zowel de Open Style-divisie als de Freestyle, waar de hoogst geplaatste Europeaan die titel voor 2022 zal ontvangen.

Misschien wel het beste van EKC is hoe het mensen tijdens en na het evenement zal motiveren om enthousiast te zijn en blijven op het spelen van Kendama: de energie die collectief wordt ervaren tijdens zo'n bijeenkomst is een bevoorrechte schat voor degenen die Kendama-evenementen bijwonen.

2b. Welke wedstrijden zullen er zijn?

Tijdens het EKC zullen er wedstrijden zijn voor Beginners, Intermediate spelers en voor de gevorderde/professionele spelers. Meedoen aan een wedstrijd is erg leuk, uitdagend en je leert veel over jezelf.

Tricklist video per wedstrijd:

 

➡️ Beginner Speedladder Tricklist - Instagram

Een Speedladder is een wedstrijdvorm waarbij een groep spelers door een lijst met vooraf bepaalde trucs racet. De speler die als eerste klaar is, wint!

➡️ Intermediate Speedladder Tricklist - Instagram

Het wordt aanbevolen om hieraan deel te nemen als je de meeste van deze trucs al kunt doen. Dit zou betekenen dat de Beginner Speedladder veel te gemakkelijk voor jou zou zijn en dus oneerlijk voor anderen.

➡️ Open Tricklist - Instagram (Winnaar wint 500€ en wordt geplaatst voor de KWC (Kendama World Cup) finales in Japan, én voor de NAKO (North American Kendama Open in Minesota, VS)

"Open divisie is een klassiek competitief format voor Kendama. Twee spelers nemen het tegen elkaar op in een wedstrijd waar het gaat om consistentie. De spelers hebben 3 pogingen om de trucs uit de lijst te doen. De spelers gaan afwisselend voor de truc, als beide spelers de truc lukken, krijgt niemand een punt en gaan door naar de volgende trick. De tricks worden willekeurig gekozen. Vind de lijst op de @eukendamachamp IG.

Dubbele eliminatie is een systeem waarbij elke speler één "leven" heeft. Ze mogen één keer verliezen, en krijgen een tweede kans. Zodra een speler verliest, wordt hij verplaatst naar de Second Chance-bracket, waar hij zich een weg terug naar de top kan vechten. De winnaar van de herkansingsronde moet de finalist van de winnaarsronde twee keer verslaan om de hele wedstrijd te winnen!
De winnaar wordt gekroond tot European Open Division Champion!" ~ EKC Website

➡️ Freestyle (Winnaar wint 500€ en wint een plaats in de top 16 van de Catch & Flow, het grootste Freestyle Kendama evenement, gehouden in Japan)

Freestyle is waar dit evenement om draait! In dit formaat heeft elke speler een tijdsperiode om hun stijl en beste trucs te tonen. Het formaat is als Catch & Flow. EKC zal hetzelfde formaat hebben als daar wordt gebruikt: Spelers krijgen 1 minuut op het podium om op te treden. De top 15 spelers + 1 vooraf geplaatste speler nemen het tegen elkaar op in 1v1-wedstrijden. De winnaar wordt gekroond tot Europees Kampioen Freestyle!

2c. Geschiedenis

Europa had vroeger een jaarlijks groot evenement genaamd de European Kendama Open (EKO). De laatste editie vond plaats in 2018, in Roemenië. Nick Gallagher en Bonz Atron kwamen uit de VS en bezetten de eerste en tweede plaats in zowel de Pro Division als de Freestyle. Tiblex behaalde de derde plaats in Open stijl competitie (Pro Division) en Joris Schweppe werd derde in Freestyle, zowel de hoogst geplaatste Europeanen als de laatste Europese kampioenen van de EKO.De rechten om dit evenement te houden werden vervolgens overgedragen aan een partij in Nederland. In november 2018 kondigden ze aan dat ze de EKO in mei 2019 zouden organiseren. In januari kwam echter het bericht naar buiten dat "wegens onverwachte omstandigheden zullen we een nieuwe datum prikken". De datum kwam nooit uit en de partij had vastgehouden aan hun rechten om de EKO te organiseren, waardoor het evenement praktisch voor altijd werd stopgezet.KROM Kendama verspilde geen tijd en kondigde op 1 april 2019, precies 2 maanden voor hun evenement, het EKC in Kopenhagen aan. Het evenement was gericht op het zijn van een freestyle "Catch & Flow"-stijltoernooi. Wyatt Bray behaalde de eerste plaats, Rolf S. Ganer werd tweede en Bonz Atron werd derde, waardoor Rolf de European Champ van 2019 werd. Bekijk een volledige run van Bonz om een ​​idee te krijgen van hoe de energie van EKC van dit jaar eruit zou kunnen zien:

En krijg nog wat meer hype door de samenvatting van Frederik Moller te bekijken

 

 

Doorspoelen naar 27 februari 2020: KROM kondigd opnieuw EKC 2020 voor Kopenhagen aan. Dit was ongeveer de tijd dat covid begon toe te slaan en we hadden geen idee dat er een lockdown zou plaatsvinden. Een maand later maakten ze bekend:

 

We’re sad to announce that the EKC will be postponed until further notice. With the current situation regarding COVID-19 being uncertain, we do not feel responsible continuing to plan an event that may end up being cancelled due to health risks.

 

Vanaf dat moment hoorden we niets meer van EKC...

Tot 8 april 2022, toen Teodore Fiorina de @eukendamachamp instagram opnieuw tot leven bracht met de aankondiging van het #EKC2022 op één en twee july in Leiden, Nederland.

 

Een week later, op 15 april, Kondigde Teo de GT-EU film aan als inzamelingsactie voor de EKC. Iedereen die het graag zou willen zien kan doneren om een digitaal kopie van de 25 minuten durende film in volledige kwaliteit te ontvangen. Dit is een van de manieren om bij te dragen aan het evenement, om het budget voor de EKC te steunen. Als je het nog niet gedaan heb, kun je doneren en de film ontvangen op de eukendamachamp website

 

Nu, bij Kendama Senses, konden we niet blijer zijn dat het evenement in ons thuisland zal plaatsvinden. Met Teo als gastheer kunnen we er zeker van zijn dat het evenement een succes zal worden. Later meer over Teo. Nu met iedereen die enthousiast is over Kendama en graag een echt evenement wil bijwonen, zullen er meer mensen zijn en meer dan ooit tevoren!

 

2d. Dit is wat ik kan verwachten:

☑️ Het grootste Europese Kendama-evenement tot nu toe

☑️ De beste spelers die Kendama met jou komen seshen

☑️ Dagen vol wedstrijden voor elk niveau

☑️ Videopremières van de grootste merken

☑️ Verkoop van (pre-release / limited edition) Kendama producten en accessoires

☑️ Eten en drinken te koop op de locatie

☑️ Veel plezier met de homies

☑️ Sweets Kendamas die het evenement LIVESTREAMED

☑️ Nieuwe vrienden ontmoeten

☑️ Je ogen niet geloven over de trucs die je mensen ziet doen

☑️ Goede openbaar vervoer verbindingen, dus makkelijk te bereiken

☑️ Chillen in een van de mooiste steden van Nederland

 

3. Waarom? 

3a. Waarom doet EKC ertoe?

Een bloeiende Kendama-scene komt ons allemaal ten goede. Ik stel me een wereld voor waarin in elke stad groepen mensen zijn die Kendama seshen en regelmatig samenkomen. Altijd anderen hebben om mee te spelen is voor mij de belangrijkste verbetering in onze Kendama-scene. Voor velen is het hun grootste probleem: het niet hebben van anderen om regelmatig mee te spelen, neemt een deel van het plezier weg en zorgde ervoor dat velen hun Kendama-reis niet voortzetten.

Maar het versterken van de Kendama-gemeenschap en -industrie is niet iets waar we op willen wachten en het is ook niet gemakkelijk om te bereiken. Teodore weet dit maar al te goed en initieert dit evenement van wereldformaat. Het maakt de weg vrij voor nieuwe spelers om deel te nemen en te zien hoe onze community is. Het zorgt voor meer hype in de huidige community om te blijven spelen en Kendama serieuzer te nemen. Hij stelt zich een wereld voor waarin Kendama-spelers beseffen dat ze Kendama serieuzer kunnen nastreven, in plaats van het als een nevenhobby te zien. Dit evenement is een stap die hij zet in de richting van dat doel.

 

3b. Waarom is dit een big deal en moet ik het evenement bijwonen?

Dit is het hoogtepunt van de Kendama-cultuur.

Of je nu geïnteresseerd bent in Kendama of een speler bent, hier ervaar je waar de Kendama-cultuur om draait (hint: de ervaring die je zult hebben is nauwelijks onder woorden te brengen)

Het ontmoeten van andere spelers van alle niveaus is een werkelijk prachtige ervaring. Verbinding met zoveel andere spelers is erg leuk. Er zal veel zijn om door geïnspireerd te worden en we hebben altijd van anderen gehoord en voelden zelf dat Kendama na een evenement nog meer vreugde brengt dan ooit tevoren.

 

4. Wie?

4a. Wie organiseert EKC?

Dit jaar wordt EKC voornamelijk georganiseerd door Teodore Fiorina, professionele Kendama-speler voor Grain Theorie. In de afgelopen jaren heeft Grain Theory Teo geholpen om te reizen en vele evenementen over de hele wereld bij te wonen, waardoor hij in contact kwam met veel prominente mensen in de Kendama-scene. Zijn ervaring met het professioneel nastreven van Kendama en zijn uitgebreide netwerk binnen de scene stellen hem in staat zeer geschikt te zijn om dit evenement te organiseren. Dit zorgde er bijvoorbeeld voor dat Sweets Kendamas vanuit de VS naar Nederland komt om het evenement te livestreamen!

Onder Teo zullen de volgende mensen het EKC-team vormen:

 • Alexis Noel van Nativ Kendama & Kendama France
  Verantwoordelijk voor alle ontwerpen voor de EKC
 • Jack Roberts Community Ambassadeur en speler voor Kendama London
  Verantwoordelijk voor de EKC discord en zal druk zijn tijdens de evenementendag
 • Ole Wholenberg Speler voor Kendama Israel
  Verantwoordelijk voor de vrijwilligers en de wedstrijdindeling tijdens het evenement
 • Chiara Ravinetto
  Verantwoordelijk voor het onder controle houden van Teo

4b. MC tijdens de EKC

Tijdens het EKC zullen er een aantal mensen achter de microfoon staan om de sfeer te verhogen. De MC's zijn niemand minder dan:

 • Nick Padeberg
  Nick is al zo lang als de meeste spelers zich kunnen herinneren aan het MCen in de EU-scene. De menigte opzwepen terwijl hij zijn verbijstering uitdrukt over wat hij ziet
 • Bram Komen
  Bram maakte zijn intrede als MC tijdens het FEB19 evenement van Kendama Senses, waar hij Jordi van Velzen verving om te laten zien hoe het moet. Zijn humor, scherpzinnigheid en enthousiasme zorgen voor een echte vibe.
 • Ben Cante
  Ben is geen onbekende achter de microfoon als de coolest kid on the block. De laatste keer dat we hem als MC zagen was tijdens Baguette Cup #2 en het publiek genoot van zijn aanwezigheid.
 • Onbekend
  De laatste MC voor het EKC is nog niet bekend. Het is waarschijnlijk een soort mystery guest die iedereen zal verbazen.

 

4c. Welke beroemde spelers zullen aanwezig zijn bij EKC?

Laten we beginnen met te kijken wie zich heeft aangesloten bij de EKC Discord (Aan welke jij ook zou moeten deelnemen door op deze link te klikken)

 

 • Er is een gebruiker genaamd @htimSxelA, wie zekerweten Alex Smith uit Canada is, medeoprichter en eigenaar van Terra Kendama
 • We zien @AKA_Kendama aka Wouter, de beste Kendama-vakman en OG-speler uit Nederland
 • @davide leonardi wie een van Italië's meest stijlvolle spelers ie en gesponsord wordt door KROM
 • @jokbert ookwel bekend als jok ookwel Albert vanuit Finland. Gesponsord door KROM en een van de beste freestylers die er is met een geweldige unieke stijl
 • @kendalex aka supernog73, Nederlands meest beroemde en OG speler, Legend voor Sweets Kendamas
 • @nickgallagher42, Als er een persoon is waarvan ik zeker weet dat je die kent zal het Nick Gallagher zin. Een van de beste spelers in de wereld uit de VS, professionele speler voor Sweets
 • @semyon booth aka Semy is een van Deutschlands meest medogenloze spelers, gesponsord bij Kendama ISR
 • @Tiblex_18, het Romeense wonderkind, wie keer op keer records verbreekt. Hij landde recentelijk trip trip trip kenflip to spike en was de eerste die 50 tap heeft gedaan.
 • benjamin mastek aka Benji, uit Denemarken, gesponsord door GT en een meester in freestyle

Laten we verder een kijkje nemen op de @eukendamachamp instagram account.

Sweets Kendamas is aangekondigd met de volgende spelers:

 • Matt "Sweets" Jorgenson: SWEETS HIMSELF zal bij EKC zijn!
 • Cooper Eddy bekend voor zijn creatieve trucs, de "tightrope" truc, cinematografie en ontwerpen voor Sweets kendamas
 • @nickgallagher zoals hiervoor vermeldt

 Sol Kendamas is aangekondigd en zullen de volgende spelers meebrengen uit de VS:

 • Kelvin Wong van het Sol Kendama Flow Team. Kelvin staat bekend voor het constant verzinnen van nieuwe verbijsterende trucs.
 • Chad Convington mede-oprichter en eigenaar van Sol Kendamas
 • Gino Gaxha, het nieuwste Sol Kendamas Flow Teamlid
 • Alex Mitchell, Sol Kendamas Pro. Inventieve speler met de meest moeilijke trucs.

 

5. Waar:

5a. Locatie

 

Het evenement vindt plaats in Wibar. Wibar is een iconische club in Leiden en de locatie van de Kendama-evenementen SKS en MKS (met ongeveer 150 aanwezigen).

Wibar zorgt ook voor eten en drinken. Hoewel je je waterfles moet meenemen om gehydrateerd te blijven tijdens het spelen van Kendama, voor snacks, pizza of andere drankjes, heeft Wibar het allemaal. Indien je zelf nog ander eten, drinken of etenswaren wilt hebben, word je verzocht de locatie te verlaten en na het nuttigen terug te komen.

More Kendama Shit (MKS) 2019 Group picture in Wibar, Leiden

Foto uit More Kendama Shit (MKS) 2019, in Wibar, Leiden

5b. Kaarten

5c. Extra activiteiten rondom de evenementdagen (voor/na)

Er zullen enkele sessies zijn voor en na het evenement die we hier zullen posten.here. Bekijk de planning hier

 • 14 t/m 17 juli is Baguette Kendama Cup in Frankrijk

 

6. Wanneer?

6a. Data

Op 1 en 2 juli worden de European Kendama Championships gehouden. Dat is op vrijdag en zaterdag. Rond die dagen zullen er meer activiteiten zijn. Zodra ze bekend zijn, plaatsen we ze hier. De beste manier om op de hoogte te blijven van de activiteiten die op en rond die data plaatsvinden, is om lid te worden van de EKC Discord hier.

 

6b. Planning

Planning wordt bijgewerkt naarmate er meer details bekend worden!

1 Juli - Vrijdag 11AM - 5PM Evenement dag
2 Juli - Zaterdag 11AM - 8PM Evenement dag
3 Juli - Zondag Chill day in Leiden

 

6c. Rooster van het evenement

Wanneer het tijdschema van de evenementendagen bekend is, plaatsen we dat hier. Het zal ook beschikbaar zijn op de EKC Discord en de EKC Instagram.

 

 

7. Hoe

7a. Hoe regel je jouw verblijf?

Als je naar het EKC wilt komen, is het belangrijk dat je je verblijf zo snel mogelijk plant. We zullen de opties die je hebt met je delen:

 

 1. Bepaal of je alleen voor het evenement wilt blijven of dat je meer tijd wilt besteden voor en na de evenementdagen
  Rond de evenementendagen zullen er veel spelers rondhangen in Leiden. Dit is een kans om samen met andere spelers een geweldige tijd te hebben en we raden je ten zeerste aan om in ieder geval op donderdag aan te komen en op maandag te vertrekken uit Leiden.

 2. Ontdek welke reismogelijkheden je hebt
  Wij raden aan om met de auto of het openbaar vervoer te komen. Met de auto kunt je bij Wibar parkeren. Met het OV raden we aan om iets mee te nemen dat rolt of een fiets te huren.

  In het tabblad #transportation van de EKC Discord vind je meer info, zelfs hoe je een fiets kunt huren voor tijdens je verblijf!

 3. Zoek en boek een verblijfplaats
  Dit is een Google Maps-lijst met mogelijke verblijfplaatsen
  Vind alle up-to-date informatie onder het tabblad #lodging in het EKC Discord-kanaal

  De aanbevolen verblijfplaats is Camping Stochemhoeve, waar veel Kendama-spelers zullen verblijven. Hiervoor moet je echter wel je kampeerspullen meenemen.

 4. Koop je toegangsbewijs voor Wibar
  Koop hier tijdig jouw toegangsbewijs. Het helpt het evenement echt als je niet tot het einde wacht.

 5. Schrijf je in voor de wedstrijd
  Als je mee wilt doen aan een van de wedstrijden, meld je dan hier van tevoren aan.

 6. Maak een kopie van onze checklist
  Voeg je persoonlijke to-do's toe en werk je een weg door de lijst!

 

7b. Hoe bereid je je goed voor?

Je moet je voorbereiden op het evenement om de best mogelijke tijd te hebben. Het belangrijkste is dat je van tevoren een plek hebt om te verblijven. Omdat het hoogseizoen is, zijn de beste en goedkoopste plekken eerder weg dan je zou verwachten.

We hebben een checklist voor je gemaakt om te gebruiken, zodat de voorbereiding van het evenement een ordelijk en bevredigend proces wordt.

Je kunt hier een kopie maken van onze checklist!

Zorg er ook voor dat je de trucs oefent. Je kunt ze hier vinden.

 

7c. Hoe navigeer je door Nederland?

Als je door Nederland reist, is de goto-optie de 9292-applicatie.

Google Play (9292 Reisplanner)

Apple store (9292 Reisplanner)

 

Deze app verbindt alle mogelijke vervoersmogelijkheden met elkaar en laat je de mogelijkheden zien.

 

7d. Hoe zijn de Covid-beperkingen?

 

Binnen Nederland zijn op dit moment geen covid-beperkingen. (Godzijdank)

 

7e. Hoe kan ik steunen en bijdragen?

Er zijn meerdere manieren waarop je kunt ondersteunen.

 • Kom naar het evenement: Verkrijg jouw 2-daagse kaartje van te voren en registreer voor de wedstrijd van te voren hier. Dit van tevoren doen helpt het evenement echt.
 • Doneer aan de inzamelingsactie en ontvang de GT Film hier
 • Zorg dat andere mensen met je mee komen
 • Deel informatie over het evenement op sociale media, plaats bijvoorbeeld relevante berichten van het @eukendamachamp instagram
 • Meld je aan om te vrijwilligen (Hoeft maar 1 uurtje te zijn)
 • Deel de Sweets Kendamas livestream met familie en vrienden die niet komen, nodig ze uit om een kijkje te nemen tijdens het evenement. (https://www.twitch.tv/sweetskendamas)

Sweets Kendamas Twitch Tv Gif


You may also like

View all
Example blog post
Example blog post
Example blog post