Kendama is hét alternatief en dé oplossing voor schermtijd en gameverslaving!

Het is duidelijk dat veel kinderen en jongeren tegenwoordig teveel schermtijd hebben. Geldt dat ook voor jouw zoon of dochter? Dat betekent niet dat ze niet moeten blijven spelen, alleen op een net iets andere manier. Het is net als een videogame maar dan in het echt én je traint er alles mee wat juist door het beeldscherm kapot wordt gemaakt: KENDAMA!

In mijn jeugd ben ik enorm gameverslaafd geweest en mijn ouders hebben hoe dan ook gedacht "help, mijn zoon zit de hele dag achter de computer". Maar mijn gameverslaving is zonder dat ik het door had vervangen voor iets veel gezonders. Lees in deze blog hoe!

Wat is Kendama?

Kendama is een behendigheidsspel dat iedereen kan leren. Een touwtje verbindt 2 houten objecten aan elkaar en met deze houten objecten kun je oneindige combinaties van trucjes kan maken. Het begint heel simpel en kan oneindig moeilijk worden gemaakt. In die combinatie van eenvoud en complexiteit ligt de pracht van het spel.

Bekijk de onderstaande video om een goed beeld te krijgen van Kendama

Waarom is Kendama vervanging en een oplossing voor gameverslaving?

Het Kendama spel bevat alle elementen die een videogame ook heeft, alleen is het niet voorgekauwd: spelen, geluk, frustratie, doelen behalen, falen, overwinning, focus, leren, onderzoeken en nog veel meer. Bij videogames hebben de makers van het spel zorgvuldige stappen gemaakt voor de speler zodat het mentale Effort vs Reward systeem geleidelijke stapjes maakt en voor net de juiste inzet, de juiste beloning in de plaats komt. Deze inzet tegen beloning afweging moet de speler bij Kendama zelf maken. Voor de vooruitgang van iedere speler blijkt dit een van de grootste factoren te zijn in hoe leuk de speler het vindt. Wij werken met Sweets Kendama's, die ook de video hebben gemaakt die je net bekeken hebt. Zij hebben video's gemaakt voor alle beginner trucs, waardoor je kind aan de hand van die video's gemakkelijk 

Hoe beperkt Kendama schermtijd?

Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen en vanaf dat we kind zijn, hebben we een natuurlijke behoefte om te bewegen. Als er een Kendama in de buurt is, nemen we vanzelf regelmatig de tijd om even te spelen en het trucje te proberen dat we op dat moment aan het leren zijn. 

Minder gamen: transformatie van gameverslaving naar zelfontwikkeling

Naarmate spelers meer trucjes leren, gaan ze het speelgoed over het algemeen steeds leuker vinden en het ook met anderen willen spelen. Op deze manier hebben we keer op keer gezien dat het andere activiteiten gaat vervangen. En dat is een goed teken, want meer Kendama spelen betekent meet zelfontwikkeling. Voor mij betekende het zelfs zelfmedicatie voor ADHD: Even tussendoor Kendama spelen haalt mij even uit de situatie. Door het vele oefenen van tricks heb ik een korte aandacht duur omgezet in een bron van focus. Ik heb doelen leren stellen, leren omgaan met vallen en opstaan en mijn doel te bereiken. Voor mij is het dus duidelijk: een echte oplossing voor teveel schermtijd en gameverslaving!

ADHD Speelgoed als Zelfmedicatie

Dat Kendama zelfmedicatie is voor ADHD is een van de fundamenten van ons bedrijf. Videogames geven vaak aanleiding tot "ADHD symptomen" om de volgende redenen:

  • De vele impulsen van videogames zorgen dat je geprikkeld blijft en je aandacht vast wordt gehouden zonder moeite. Dit zorgt dat het moeilijker is om bij andere taken de aandacht vast te houden.
  • Veel stilzitten heeft tot gevolg rusteloosheid in het lichaam
  • Videogames zorgen werkt erg psychoactief, dit zorgt dat je hersenen nog heel actief zijn nadat je stopt met gamen (daarom kun je na het gamen ook niet slapen)

Dit zijn de belangrijkste punten die uit eigen ervaren overduidelijk blijken. Door middel van Kendama kunnen deze punten omgevormd worden:

  • Als een trucje lukt, dan geeft dat een enorme voldoening. Deze voldoening is een beloning en wordt een bewuste of onbewuste reden om meer te proberen. Ten opzichte van een videogame is de inzet/beloning relatie veel realistischer, alleen wordt de speler minder geprikkeld tijdens het proces. Dit zorgt op korte termijn dat de speler leert om zijn aandacht vast te houden om het doel te kunnen bereiken. Op lange termijn heeft dit trans formatieve gevolgen.
  • Bij Kendama wordt het hele lichaam gebruikt waardoor de speler zich na het spelen rustiger voelt
  • Doordat Kendama zorgt dat de speler alle impulsen links moet laten liggen door te focussen op het spel zelf, heeft het een meditatief effect en zorgt het dat de speler mentaal rustiger is. De speler leert zich beter te focussen wat een ontwikkeling is voor alle aspecten in zijn leven.

 

Hoe verder?

Wij hebben veel verschillende Kendama's, maar een speciale collectie voor Beginners. Laat je kind hier een uitkiezen en ontvang 10% korting via deze link.

Kendama is het leukst wanneer iemand die al wat trucjes kan je ermee helpt. Wij geven workshops en komen Kendama spelen op kinderfeestjes. Dit is een perfecte kans om Kendama te introduceren aan uw kind.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen via info@kendamasenses.nl of +31648260815